Erfgoeddingen
Ding 2. Video

[ A+ ] /[ A- ]

videoInternet zet menig traditionele gewoonte en gebruik op zijn kop. ‘Vroeger’ was het bijvoorbeeld heel normaal dat je met het hele gezin een avond op de bank voor de buis hing, kijkend naar wat de tv-zenders ons te bieden hadden. Sinds het bestaan van YouTube ziet die avond er voor menig gezin totaal anders uit. Sinds 2005 kunnen we onze televisie-avond helemaal zelf bepalen. YouTube staat vol met videomateriaal, nostalgisch en nieuw. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er te vinden. Muziekliefhebbers komen er uitgebreid aan hun trekken. Wil je die oude aflevering van Catweazle nog eens zien, je vindt ‘m. Niet alleen op de computer, maar steeds vaker kunnen we YouTube gewoon op de televisie bekijken.

Het zijn niet alleen programmamakers die hun video’s op YouTube zetten. Ook menig amateurfilmer die met zijn telefoon een gebeurtenis heeft vastgelegd, publiceert zijn video op YouTube. We vinden het inmiddels normaal dat van alle gebeurtenissen, groot en klein, er beeldmateriaal te vinden is. Dat dat gevolgen heeft voor de kwaliteit is evident, maar daar gaat het niet om. YouTube heeft de drempel verlaagd. Het publiceren van video’s was tot voor kort alleen weggelegd voor mensen met geld en kennis. Nu is het voor iedereen mogelijk. En jij gaat daar ook kennis mee maken.

YouTube en erfgoed
Voor historici is YouTube een geweldige plek om historisch materiaal te vinden en historisch materiaal te delen. Er zijn verschillende projecten bekend die gericht zijn op het verzamelen van verhalen. We noemen er een paar.

  • – Een bekende is het Duitse project Gedächtnis der Nation. In combinatie met een rondreizende bus waar mensen hun verhaal konden laten filmen, zijn mensen ook in staat om hun eigen film en verhaal toe te voegen aan het YouTube-kanaal van de stichting.
  • – Op YouTube zijn ook prachtige verhalen te vinden van mensen die aan het eind van hun leven hun herinneringen willen vastleggen voor de generaties die na hen komen. Een prachtig voorbeeld zijn de filmpjes van Peter Oakley, The internet grandad. Hij besloot zijn herinneringen op video op te nemen en via YouTube beschikbaar te stellen. Hij is een boeiend verteller en heeft velen weten te bereiken, die op hun beurt weer filmpjes maakten en reageerden op zijn video’s.
  • – Grote instellingen als Europeana zijn ook op zoek naar het verhaal van de inwoners en stellen hen in staat om hun eigen verhaal toe te voegen aan de enorme collectie van Europeana. Dit doen zij niet via YouTube, maar via hun eigen site. Ze zijn daarmee in staat meer en completere gegevens te verzamelen, maar bouwen wel een extra drempel op.
  • – Veel archieven zetten historische of eigen films op YouTube. Kijk eens naar de kanalen van het Geldersch Archief, OudGouda, Erfgoed Brabant en het Stadsarchief Amsterdam. Van de laatste instelling komen twee prachtige animaties die de groei van de Grachtengordel laat zien. Bijzonder materiaal!
  • – Het lijken vooral archieven en privépersonen te zijn die YouTube ontdekt hebben als plek om historie te delen. Veel Historische verenigingen zijn er nog niet actief. En dat terwijl het gebruik van YouTube zo eenvoudig is.
  • – Nog wat leuke voorbeelden: OorlogsVerzetsMuseum Rotterdam, Streekmuseum Krimpenerwaard, De Canon van Zuid-Holland (Erfgoedhuis),  Vereniging De Hollandse Molen, Dienst Landelijk Gebied, Stadsherstel Amsterdam en Natuurmonumenten.


YouTube2Embedden of insluiten

Vaak zie je een YouTube-filmpje op een website of een blog staan. Dat noemen we een filmpje embedden of insluiten. Het filmpje is dus direct te bekijken via je weblog. Dat is anders dan wanneer je een link maakt naar de pagina van YouTube waar het filmpje te zien is. Probeer het maar eens!
Zoek een filmpje op en klik onderaan het filmpje op de knop [Delen]. Daar vind je de optie ‘Insluiten’. In het venster daaronder kies je de gewenste grootte van het afspeelvenster. Kopieer de code en plak deze in je site. Niet alle video’s kun je insluiten. Degene die de video heeft gepubliceerd, kan het namelijk hebben uitgeschakeld.

Zelf een video uploaden
Durf je de uitdaging aan om zelf een video op YouTube plaatsen? Allereerst dien je een filmpje te maken en die te plaatsen op de computer. Hoe dat in zijn werk gaat, is lastig uit te leggen omdat dat afhankelijk is van je type camera of telefoon. Hoe het verder gaat, leggen we uit op de website 20dingen.nl.

YouTube heeft een Nederlandstalige Help-pagina met duidelijke uitleg.

Ontdekoefeningen:
1. Snuffel door het enorme aanbod van YouTube. Bekijk tags, rubrieken, de zoekmogelijkheden etc. Zoek eens naar filmpjes over de historie van jouw regio. Kende je ze al? Ken je de bron, de persoon die de filmpjes op YouTube heeft gezet?
2. Vind je een filmpje leuk of heb je een opmerking, plaats dan een reactie onder een bericht. Of gebruik de duimpjes om je waardering of afkeuring te laten blijken.
3. Met de functie ‘Later bekijken’ kun je je eigen filmavond plannen door verschillende filmpjes te selecteren en klaar te zetten voor vertoning. Zo stel je je eigen filmaanbod samen en worden de filmpjes automatisch na elkaar afgespeeld. Maak eens een mooie afspeellijst voor jezelf.
4. Vind je een filmpje zo leuk dat je ‘m wilt bewaren voor later, maak er dan een favoriet van. Zo stel je een eigen lijst van interessante filmpjes samen.
5. Zoek een mooi filmpje uit en plaats deze als tip voor je mede-cursisten in het discussieforum. Het filmpje waarvan jij vindt dat de anderen het gezien moeten hebben. Kijk eens bij de anderen welk filmpje zij voor jou hebben klaargezet.

Extra voor wie wil
Maak zelf een filmpje en zet deze op YouTube. Bijvoorbeeld een filmpje over een favoriete plek in je woonomgeving. Is het gelukt, laat het ons dan weten in het discussieforum.

Tot slot
We hebben een aantal toepassingen van YouTube en video genoemd in dit Ding. De toepassingen van Ding 1. Fotografie gelden eigenlijk ook voor YouTube en video. Zijn die ook voor jou/jouw organisatie toepasbaar en heb je zelf nog suggesties? Schrijf daar ook over in het discussieforum.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *