Erfgoeddingen
Ding 4. Twitter

[ A+ ] /[ A- ]

Je hebt vast wel eens gehoord van Twitter. Op het journaal, in kranten en tijdschriften gonst het er van. Politici twitteren, Kees Jansma doet het, Wim de Bie gebruikt het en Barack Obama heeft het ingezet tijdens de Amerikaanse verkiezingen. Ook bij de Nederlandse verkiezingen werd er door politici en kiezers getwitterd. Er werd zelfs een heus Twitterdebat georganiseerd. Maar wat is dat nou, Twitter? En voor wie is het? Ben je nieuwsgierig en heb je zin om het uit te proberen? In dit ding gaan we er uitgebreid mee kennismaken.

“Hoe gaat het?” en “Wat ben je aan het doen?”, hoe vaak vragen we dat elkaar? Mensen willen het van elkaar weten. Met Twitter is het mogelijk om elkaar op de hoogte te houden van elkaars bezigheden, interesses, vragen, vondsten, noem maar op. Door middel van korte teksten vertel je de mensen die jouw berichten volgen waar je mee bezig bent, wat je over iets denkt of als je iets wilt weten. Dat kan heel klein zijn “Ik sta op de trein te wachten, want er is vertraging”, maar het kan ook heel praktisch: “Ik ben op zoek naar oude straatnaamborden voor een tentoonstelling over de historie van ons dorp”. Een bericht mag maximaal 140 karakters (tekens en spaties) bevatten.

Wereldnieuws wordt vaak als eerst op Twitter bekendgemaakt. Denk bijvoorbeeld aan de vliegramp bij Schiphol of de schietpartij in Alphen, waar ooggetuigen direct over Twitterden. Of de dood van Michael Jackson. Nog voordat de grote nieuwszenders het bericht konden uitzenden, waren velen door Twitter al op de hoogte van zijn overlijden. Voor journalisten is het één van de belangrijkste nieuwsbronnen, maar het jaagt journalisten ook op!

Hoe gaat het in zijn werk?
Twitteren houdt het midden tussen chatten, sms’en en bloggen en wordt ook wel ‘microbloggen’ genoemd. Twitteren kun je doen via de computer en via de telefoon. Als je een Twitter-account hebt dan log je in bij Twitter. Daar zie je een tekstvak waarin je een bericht van maximaal 140 karakters kunt intikken. Klik vervolgens op ‘Tweeten’ en jouw bericht wordt de wereld ingestuurd.
Mensen die het interessant vinden wat je te melden hebt, kunnen je volgen. Die noemen we ‘volgers of in het Engels ‘followers’. Zij krijgen jouw berichten te zien.
Jij kunt ook mensen, bedrijven, instellingen of verenigingen volgen. Je krijgt dan de berichten die zij publiceren te zien. Je abonneert je als het ware op de berichten van een andere Twitteraar. Je ontvangt de berichten van de Twitteraars in de zogenaamde ‘timeline’ (tijdlijn). Afhankelijk van het aantal personen, nieuwsdiensten of organisaties die je volgt, stromen de berichten of updates binnen.
Als Twitteraar bepaal je zelf of je berichten openbaar zijn voor al je volgers, of dat je je alleen richt tot één of enkele van je contacten via een ‘direct message’.

Een groot deel van het succes van Twitter is te danken aan de mogelijkheid om het te gebruiken vanaf de mobiele telefoon, wat zorgt voor een snelle berichtgeving. De website van Twitter wordt ook veel gebruikt, evenals programma’s als TweetDeck.
Wil of heb je geen account, dan kun je uitgebreid zoeken in Twitter’s eigen zoekmachine, de eerste zoekmachine die zich richt op het ‘real time web’, oftewel je vindt berichten die net zijn verstuurd.

Waarom zou je meedoen?
Mensen volgen elkaar om verschillende redenen. Omdat ze familie of vrienden zijn en geïnteresseerd zijn in wat jij meemaakt. Omdat mensen dezelfde hobby’s of interesses hebben en het interessant vinden wat jij daarover schrijft. Omdat mensen in dezelfde woonplaats wonen en graag willen weten wat plaatsgenoten beleven. Omdat je benieuwd bent in wat die bekende Nederlander allemaal te melden heeft. Omdat mensen geïnteresseerd zijn in de nieuwtjes van een bedrijf of instelling. Of omdat je op een makkelijke manier wilt communiceren met bijvoorbeeld een lokale politicus, expert of bekend persoon.

 

Wat levert het je op
– Je komt op nieuwe ideeën, omdat mensen elkaar tips en suggesties geven.
– Je breidt jouw netwerk van vrienden, fans, geïnteresseerden, klanten, leden en lotgenoten uit.
– Het werkt razendsnel.
– Je kunt het inzetten voor heel praktische zaken.
– Je krijgt snel antwoord op vragen.
– Jouw nieuws verspreidt zich snel en als het interessant genoeg is wordt het ook snel door anderen verspreid.
– Je blijft op de hoogte van belevenissen van anderen en het nieuws.
– Je kunt meepraten en makkelijk in contact komen met mensen die je normaal niet of nauwelijks spreekt.
– Je kunt evenementen op de voet volgen, terwijl het plaats vindt vanuit het gezichtspunt van de mensen die aanwezig zijn.
– Je kunt snel je mening geven over een onderwerp. Pas wel op, want nuance aanbrengen is lastig in 140 karakters.
Marie-José Klaver schreef over de redenen waarom mensen Twitteren in de NRC. Lees het artikel.

Maar ik heb toch niets interessants te melden?
“Ik heb helemaal geen zin om te vertellen waar ik mee bezig ben”. “Ik heb toch niets interessants te melden”. Het zijn veel gehoorde opmerkingen als het over Twitter gaat. Maar toch kan Twitter leuk zijn. Twitter verlangt niet van jou dat je zelf dingen gaat zeggen, zelf gaat twitteren. Twitter kan juist heel interessant zijn, door gewoon de juiste mensen te vinden om te volgen, en te lezen wat zij zeggen. Soms ontdek je interessant nieuws, doordat één van de mensen die je volgt een boodschap van een ander doorstuurt. We noemen dat ‘retweeten’. Je kunt vervolgens de naam van die persoon aanklikken en zijn of haar profiel bekijken. Is het interessant wat je leest, dan kun je die andere persoon gaan volgen. Vind je dat deze persoon te weinig interessante berichten verstuurt dan kun je hem of haar ook weer ‘ontvolgen’.

Er zijn behoorlijk veel bekende Nederlanders, politici, sporters die Twitter gebruiken om hun nieuwtjes te verspreiden. Het is een geweldige manier om in contact te komen met mensen die je normaal niet zo gauw zal ontmoeten. Hieronder een paar bekende Twitteraars met hun Twitternaam:
Maxime Verhagen = @maximeverhagen
Femke Halsema = @femkehalsema
Frits Wester = @fritswester
Barack Obama = @barackobama
Wim de Bie = @wimdebie
Oprah Winfrey = @Oprah

Bekende Nederlanders kun je vinden via dit overzicht.
Buitenlandse beroemdheden staan verzameld op twitaholic.com

Voor bekende personen heeft Twitter soms ook vervelende kanten. Sommigen hebben wel eens een ongelukkig bericht de wereld in gestuurd en daar de gevolgen van moeten ondervinden. Paul de Leeuw werd al eens gedreigd met een rechtszaak door een ongelukkige grap tijdens het huwelijk van de Zweedse kroonprinses. Songfestivalpresentator Cornald Maas werd door de Tros ontslagen toen hij deelneemster Sieneke vergeleek met de PVV en Joran van der Sloot als twijfelachtige voorbeelden van Nederlandse exportproducten.

Aan de slag
Als je tijdens ErfgoedDingen actief met Twitter aan de slag wilt gaan, dan zijn dit de eerste stappen. Je kunt een persoonlijk, maar ook een verenigingsaccount aanmaken. Zorg bij dat laatste wel dat je de enige bent die dat doet en dat anderen het daar mee eens zijn. Want als de historische vereniging al twittert, dan is het voor geïnteresseerden lastig om te weten welk account ze nou moeten volgen.
Zie voor een stap-voor-stap handleiding de instructie op de website 20dingen.nl.
1. Maak een account op de Twitter aanmeldpagina
2. Vul je Twitter-profiel in. Geef daarbij alleen die informatie over jezelf prijs waarvan je zeker weet dat je het met de hele wereld wilt delen.
3. Wanneer je bent ingelogd, zie je een tekstvak verschijnen: typ daarin wat je nu aan het doen bent of te melden hebt. Je ‘status’ staat nu online op www.twitter.com/jouwgebruikersnaam. Je kunt je status zo vaak updaten als je zelf wilt. Nadat je je bericht hebt verzonden is het direct leesbaar voor de mensen die jou volgen.
4. Ga op zoek naar bedrijven of organisaties via ‘de suggestiepagina‘ binnen Twitter. Met Google zoek je eenvoudig op naam in combinatie met het woord Twitter. Op de pagina van de betreffende Twitteraar vind je de ‘Follow’ knop, waarna je de tweets van die persoon ontvangt, zonder dat hij of zij daar overigens toestemming voor hoeft te geven. Wil je niet dat een bepaald persoon jou volgt, dan kun je die gewoon ‘blocken’ (blokkeren).
5. Iemand die jij gaat volgen is mogelijk ook in jou geïnteresseerd en zal zich in dat geval abonneren op jouw berichten

Bij het schrijven en lezen van tweets kom je enkele symbolen tegen die de volgende betekenis hebben:
– Direct Message: een bericht direct gericht aan één persoon.
– @gebruikersnaam + bericht : leesbaar voor iedereen, maar wordt bij de geadresseerde opgeslagen bij ‘Replies.
– RT : een ReTweet is een eerder geplaatste tweet die is doorgestuurd. Hier treedt het olievlekprincipe in werking, omdat hiermee een bericht buiten je eigen kring van volgers kan raken.
– # : een hashtag wordt door Twitteraars gebruikt om berichten over een onderwerp of berichten vanaf een evenement, bij elkaar te krijgen. #erfgoeddingen kan door iedereen gebruikt worden als het over deze cursus gaat.
Een leuke hashtag om op te zoeken is #fotovrijdag Op vrijdag plaatsenarchieven en enthousiastelingen historische foto’s op Twitter. Met de hashtag #collectievissen, worden regelmatig pareltjes uit de collecties van archieven en bibliotheken op Twitter onder de aandacht gebracht.

Voor meer termen en uitleg daarover kijk je op 20dingen.nl.

Achtergrondinformatie
Wat is Twitter, hoe werkt Twitter, Twitterinfo.nl
Het draait om het individu van Heleen van Lier in De Volkskrant van 21 april 2009
Aan de slag met Twitter van Paulus Veltman (gratis Twitter-handleiding)

Twitter en de erfgoedsector
– De voordelen eerder genoemd in dit artikel gelden ook voor de erfgoedsector.
– Belangrijk voordeel is de snelheid waarmee je nieuws en interessante zaken bekend kunt maken. Als anderen het ook delen (retweeten) ontstaat er een sneeuwbaleffect, waardoor jouw nieuws bij een grotere groep mensen onder de aandacht komt. Ook bij mensen die jouw organisatie misschien niet kennen, maar wellicht wel geïnteresseerd zijn.
– Heb je een nieuw artikel gepubliceerd op je blog, website of in de krant? Verwijs ernaar op Twitter.
– Promoot activiteiten door een goede hashtag te gebruiken. Iedereen die over de activiteit Twittert gebruikt die hashtag. Zo kun je alles wat er met die hashtag wordt gezegd, gemakkelijk volgen op Twitter.
– Roep de hulp in van Twitteraars. Dat kunnen dorpsgenoten zijn, maar ook experts helpen je graag. Dit vergroot de betrokkenheid en je krijgt er zaken snel mee gedaan. Lees hierover het artikel van monument 076 eens.
– Een historisch toneelstuk via Twitter over de roerige oktobermaand 1944 op Walcheren. Op een bijzondere manier worden de historische gebeurtenissen tot leven gebracht. Ook als je geen Twitteraccount hebt kun je het via de site volgen.
– Musea, archieven en bibliotheken zetten iedere dinsdagochtend een nieuw onderdeel van de collecties in de schijnwerpers op basis van een thema. Zij gebruiken hiervoor de hashtag #collectievissen In Australië is dit initiatief ontstaan en in Nederland is het Afrikamuseum begonnen. Collectievissen daagt uit om op een andere manier naar kunstwerken te kijken. Onverwacht kunnen dan ineens verbanden met het thema gevonden worden en krijgt het werk misschien wel een heel andere betekenis. De gevonden werken worden door de deelnemers met de hashtag ‘collectievissen’ via Twitter gedeeld. Dat levert bijzondere verzamelingen op die inmiddels via verschillende kanalen (pinterest, flickr, paper.li, scoop.it) in zijn geheel te bekijken zijn.

Interessante organisaties om te volgen op Twitter:
Niet compleet, maar relevant en mooi als voorbeeld, met de nadruk op Zuid-Holland.
Erfgoedstem, Nieuws over Kastelen en buitenplaatsen Cultureelgroen erfgoed, Religieuze architectuur, Historische woningen Industrieel erfgoed en Acheologie.
Erfgoed LeidenMeldpunt Erfgoed bedreigd, alle historische panden die driegen gesloopt te worden, worden hier gemeld en vermeld.
Erfgoed 2.0, erfgoed en innovatie
Digitaal Erfgoed NL, het nationale kenniscentrum voor ICT in het cultureel erfgoed.
Geschiedenis van Zuid-Holland
Maand van de Geschiedenis
Erfgoedhuis Zuid-Holland
Oneindig Noord-Holland
Archeologie Online, dagelijks archeologisch nieuws en achtergrond. Van de makers van Archeologie Magazine.
– Volg de reis van L. Octavius Barbatus langs de Nederlandse Limes.
Trekvaarten Zuid-Holland
Antlantikwall Zuid-Holland
Archeologie Delft
Stadsarchief Rotterdam
Streekarchief Midden-Holland
Dordts Archief
Museum Krimpen
Museum Hoeksche Waard
Molens
Molennetwerk Zuid-Holland, Het MolennetwerkZH wordt door Erfgoedhuis Zuid-Holland en Zuid-Hollands Landschap gerund. Samen sterk voor Zuid-Hollandse molens!
De Hollandsche molen, Vereniging De Hollandsche Molen is de molenvereniging van Nederland.
Molens Kinderdijk, Officieel account van Werelderfgoed Kinderdijk
Historisch NieuwsbladBrugwachterverhalen
Geschiedenis 24, VPRO/NTR Geschiedenis 24 is: Andere Tijden, OVT, Plaats van Herinnering en historisch nieuws.
Onze Geschiedenis, Foto’s, kaarten, verhalen en prenten van het Vlaardings Archeologisch Kantoor, Stadsarchief, Monumentenzorg en Museum Vlaardingen
Historisch Archief Westland
Schiedams Gemeente Archief
Theo Meereboer, Kwartiermaker Museum Weesp en o.a. oprichter van Erfgoed 2.0

Ontdekoefening
1. Maak, als je dat wilt, een eigen account aan of een account voor de vereniging/organisatie,. Volg de aanwijzingen en begin te Twitteren!
2. Zoek op Twitter naar een lokale politicus, de bibliotheek, een bekende plaatsgenoot en ga die volgen.
3. Zoek naar erfgoedinstellingen en kijk of zij een Twitteraccount hebben en wat zij daar mee doen.
Tip: kijk bij een erfgoedinstelling wie zij volgen op Twitter. Zo vind je steeds weer nieuwe interessante Twitteraarrs.
Welke Zuid-Hollandse ErfgoedTwitteraars hebben wij gemist en vind jij belangrijk om op te nemen in onze lijst? Schijf jouw suggestie(s) in het discussieplatform.
4. Wil je liever wat rondkijken, bekijk dan de mogelijkheden van TwitterSearch.
5. Schrijf weer een bericht op het discussieforum over je ervaringen, nadat je enkele dagen met Twitter bezig bent geweest.

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.