Erfgoeddingen
Ding 6. Locatie

[ A+ ] /[ A- ]

Google Maps, ontdek je plekje
Een belangrijke internettrend van de afgelopen jaren is locatie. Locatie is overal, niet alleen op het web maar ook bijvoorbeeld in de navigatieapparatuur in je auto of GPS op je mobiele telefoon. Het gevolg is dat ook op websites steeds meer aandacht is voor locatie-georiënteerde toepassingen, tools en gadgets.

Het begrip ‘locatie’ werd pas echt populair toen Google Earth werd gelanceerd (let op:  dit programma je moet downloaden) en Google Maps in 2005. Het grote voordeel van beide programma’s is dat je eenvoudig zelf informatie kunt toevoegen aan een kaart.

Google Maps kun je op verschillende manieren gebruiken:
– Om locaties mee op te zoeken. Je kunt zelfs Wikipedia-artikelen of foto’s van die locatie op de kaart bekijken.
– Om zelf kaarten mee te maken, via de Google Maps Engine. Zo stelde ‘Ron’ een tijdreis door de Renaissance samen en is de reis van de Bontekoe te volgen.
– Om onder meer met Foursquare of Facebook aan anderen te vertellen wat je locatie is, bijvoorbeeld via je mobiele telefoon of tablet.
– Als kaartlaag in websites. Kijk maar eens hoe inwoners van Haarlem de historie en de huidige activiteiten kunnen toevoegen aan de site Haerlem.nu.

Google Street View
Nederland is door Google vrijwel volledig op straatniveau gefotografeerd. Street View stelt je in staat door straten te lopen en in te zoomen op alles wat je ziet. Je museum, verenigingsgebouw, je eigen woning, markante plekken, overal waar de Google-auto, -fiets of -sneeuwscooter kan komen, is de omgeving in beeld gebracht. Zoek in Google Maps maar eens naar een adres en sleep het oranje poppetje naar de plek op de kaart die je verder wilt verkennen.

Streetview beperkt zich niet alleen tot de buitenwereld, maar neemt je ook mee naar binnen. Steeds meer locaties worden van binnen gefotografeerd en via Google virtueel ontsloten. Laten we eens op reis gaan en een paar fraaie historische locaties bezoeken:
Regionaal Archief Alkmaar
Paleis op de Dam
– De hut van Scott op Ross Island (Antartica)
Groninger Museum of één van de vele andere indrukwekkende musea in de wereld
Ridderzaal en De Tweede kamer in Den Haag

Heb je een smartphone (Android of iPhone) dan ben je zelf ook in staat om panoramafoto’s te maken en die op Google Maps te plaatsen. Dit doet je met de Google-app Photo Sphere. Hiermee wordt het heel gemakkelijk om historische plekken vast te leggen en te ontsluiten via Google Maps. Met wat technische kennis kun je de panoramabeelden ook op je website plaatsen.

Google Maps laat je tijdreizen
Omdat de wereld continu verandert, zal Google regelmatig nieuwe foto’s maken en de oude foto’s in Streetview vervangen. Deze foto’s worden niet weggegooid, maar zijn via Google Maps gewoon terug te zoeken. Het stelt je in staat om een virtuele tijdreis te maken en te ervaren hoe plekken veranderen in de loop der tijd. Stel je eens voor wat voor mogelijkheden dit voor toekomstige historici kan bieden!

Lees het artikel van Computertotaal over tijdreizen.

Voor een stap-voor-stap uitleg van Google Maps verwijzen we je naar de website 20Dingen.nl, hoofdstuk 6: Google Maps.

Voorbeelden en toepassingen van locatie en erfgoed
– Een prachtig voorbeeld van hoe een locatie en haar geschiedenis wordt vastgelegd, is de site van Landgoed Nijenburg. De foto’s werden gemaakt na de verhuizing van de laatste bewoonster en vlak voordat het pand door Hendrick de Keyser werd gerestaureerd en bewoonbaar gemaakt voor huurders. Virtueel geheel toegankelijk gemaakt door het bedrijf Picturae uit Heiloo.
– Alle bezienswaardigheden op Goere-Overflakkee staan op de kaart.
– Alle landgoederen en buitenplaatsen in Zuid-Holland in een overzicht.
– De Romeinse Limes in Nederland zichtbaar gemaakt op de kaart.
– In de Atlas of Mutual Heritage kan je op een kaart zoeken naar informatie, kaarten, tekeningen, prenten en schilderijen van plaatsen die gerelateerd zijn aan de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en de West-Indische Compagnie (WIC).
– Wil je via de oude Romeinse wegen reizen zonder te verdwalen? Plan dan je route met deze Romeinse TomTom.
– Via WatisWaar vind je historische informatie over elke plek in Nederland en krijg je direct toegang tot een groot aantal plaatsgebonden collecties van Nederlandse erfgoedinstellingen.
– De geschiedenis van Nijmegen wordt op een prachtige manier in beeld gebracht door middel van een kaart.
Amersfoort op de Kaart is een soortgelijk project dat ook in Utrecht navolging kreeg.
Historypin biedt de mogelijkheid om oude foto’s op de kaart te zetten en er een verhaal bij te vertellen. Kijk maar eens hoe het Markiezenhof in Bergen op Zoom met deze toepassing werkt.

AnnoDrenthe.nuLocatie op je smartphone
Er zijn veel toepassingen met kaarten gemaakt voor smartphones en tablets. Deze mobiele computers zijn voorzien van tal van sensoren, waardoor ze exact weten waar ze zijn, welke kant ze op gericht zijn en of ze horizontaal of verticaal staan. Zo kunnen ze altijd bepalen waar ze zijn en zijn er geweldige toepassingen mogelijk voor mensen die ter plekke meer informatie over een plek willen krijgen. Je kunt overal en altijd via een kaart op je mobiel checken waar in de buurt een museum, een bezienswaardigheid of een restaurant is, en hoe je daar kunt komen. Erfgoedinstellingen werken ook mee aan applicaties die locatiegegevens koppelen aan kaarten en informatie over de omgeving.

– Een mooi voorbeeld hiervan is AnnoDrenthe.nu van het Drents Archief, dat een applicatie voor mobiele telefoon koppelt aan een website. Gebruikers kunnen zelf ook routes, gegevens, verhalen en afbeeldingen toevoegen.
– De Koninklijke Bibliotheek bracht de app Hier Was het Nieuws uit. De app toont – overal in Nederland – historische krantenartikelen over de locatie waar jij je bevindt.

Augmented reality
– Een bekende augmented reality-app is Layar. Deze app weet waar je bent en de richting waar je naar kijkt. Door middel van de camera in de app, toont Layar informatie die gekoppeld is aan de plek waar je bent. Je kunt zien welke huizen te koop staan, waar je de MacDonalds kunt vinden maar ook welke historische gebeurtenissen op die plek hebben plaats gevonden. Dit gebeurt met zogenaamde Geolayers en de techniek noemt men Augmented Reality.

Een voorbeeld van een erfgoed-layar is Geo Layar Erfgoed Wiki. Op deze layar zijn cultuur-historisch interessante locaties te vinden uit de ‘Erfgoed Wiki’ in de provincie Brabant. Hiermee krijgt je ter plekke informatie over de geschiedenis in 21 gemeenten in Zuidoost-Brabant. In Gelderland is ook zo’n layar beschikbaar.

De app wordt ook veel gebruikt om extra informatie als filmpjes, foto’s en muziek aan tijdschriften toe te voegen. Je richt je smartphone op een geschikt tijdschrift (bijvoorbeeld de ANWB-gids) en op sommige pagina’s komt het tijdschrift tot leven. Een mooi erfgoedvoorbeeld is een experiment met een 18e eeuws prentenboek waarin hedendaagse informatie met oude prenten wordt gecombineerd.
– Het voormalige Nederlands Architectuur Instituut lanceerde de Urban Augmented Reality App (UAR). Met deze app is het mogelijk om informatie te krijgen over bijzondere gebouwen in Nederland. De gebouwen kunnen zich boven en onder de grond bevinden.
Alle rijksmonumenten zijn beschikbaar in een app en een Layar-laag.
– Beeld en Geluid ontsloot alle oorlogsmonumenten in het kader van de Week van de geschiedenis.
– History Pin heeft ook een app.

Ontdekoefening
1. Ontdek en speel met Google Maps en Google Street View.
2. Zoek nog meer websites die historie, locatie en/of kaarten combineren om hun informatie te ontsluiten.
3. De mogelijkheden zijn zo groot en divers, zeker met erfgoed, wat zou je wel en wat zou je niet doen, wat is het doel en wat wil je er mee bereiken. Dus hoe kies je in een wirwar van mogelijkheden?
4. Schrijf een bericht op het discussieforum. Wat vind je van de toepassingen die je bekeken hebt en heb je er nog meer ontdekt die het bekijken waard zijn? Heb je al ideeën voor je eigen organisatie?

Bonusoefening
Maak een eigen Google Map. Ga hiervoor naar Google Maps Engine en zorg dat je bent ingelogd met je Google-account. Je kunt zelf punten of lijnen op de kaart zetten. Die punten kun je voorzien van een korte uitleg, eventueel zelfs voorzien van afbeeldingen en films. Maak bijvoorbeeld een kaart met historische gebouwen, een wandeltocht langs belangrijke historische plekken, plan een historische route.. Bedenk het maar! Je kunt jouw kaart ook openstellen voor aanvulling door anderen, zodat je echt van een samenwerkingsproject kunt spreken.
En natuurlijk deel je het resultaat van je noeste arbeid met ons, via je het discussieplatform.

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.