Erfgoeddingen

Over ErfgoedDingen

[ A+ ] /[ A- ]

Het oorspronkelijke idee voor het programma ‘ErfgoedDingen’ is afkomstig van Helene Blowers. In 2006 ontwikkelde zij dit programma voor de bibliotheek van Mecklenburg County, USA. En met succes! Duizenden bibliotheekmedewerkers over de hele wereld volgden de lessen met veel plezier. Het oorspronkelijke ’23 Things’ leerprogramma werd gepubliceerd onder een zogenaamde Creative Commons licensie, hetgeen wil zeggen dat iedereen vrij is om het materiaal te gebruiken en te kopiëren, mits enkele condities worden gerespecteerd.

Medio 2007 is door Rob Coers van Coers Internet Trainingen ’23 Things’ vertaald en bewerkt naar het Nederlands: 23 Dingen. Dit ging in opdracht van de Vereniging van Openbare Bibliotheken en met toestemming van Helene Blowers. Vrijwel de gehele bibliotheeksector heeft 23Dingen doorlopen of doet dat momenteel.

Varianten
Naast bibliothecarissen, zijn meer beroepsgroepen getraind met het 23Dingen-principe. Onderwijzers, docenten, museummedewerkers, archivarissen, ambtenaren en politiemensen zijn een paar van de beroepsgroepen die zich op deze wijze succesvol op het web 2.0 hebben gestort. In 2011 werd voor algemeen publiek de website web 2.0 dingen gelanceerd, met stap-voor-stap handleidingen voor de populairste web 2.0-sites. We verwijzen regelmatig naar deze handleidingen.

Als vervolg op het project Historie in de bibliotheek loopt nu tot en met  2016 het project Erfgoedbeleving in de bibliotheek Zuid-Holland. In dit project dragen Zuid-Hollandse bibliotheken met ondersteuning van ProBiblio bij aan het beleefbaar maken van het erfgoed in genoemde provincie door informatie over het erfgoed voor een breed publiek te ontsluiten. Zij doen dit oa. adoor het presenteren van fysieke en digitale informatie over het erfgoed, het organiseren van lezingen en het aanbieden van de mediawijze workshop ‘Erfgoeddingen’.

Over ErfgoedDingen
Centraal in ErfgoedDingen staan de woorden SPELEN, ONTDEKKEN en PLEZIER. Door met deze drie woorden in je achterhoofd naar de Dingen te kijken, leer je op een open manier en doorgrond je sneller waar het om draait. Je bekijkt de theorie op je eigen manier, leest kris-kras door de tekst, speelt met de Web 2.0 websites, klikt rond, kijkt verder, wordt nieuwsgierig en vooral … je maakt plezier!

Erfgoeddingen is een bewustwordingscursus, gericht op de kennismaking met de belangrijkste sociale media. Je ontdekt aan de hand van de teksten en de ontdekoefeningen op erfgoeddingen.nl de mogelijkheden van de diverse soorten media en het zet je aan tot nadenken over de toepassing van sociale media binnen je werk en je hobby.

Deze video is gemaakt in de bibliotheek Kennemerwaard n.a.v. de ervaringen met de cursus7Dingen, waarop Erfgoeddingen is gebaseerd.

Werkvorm
Je werkt in groepen aan de theorie en oefeningen en zult ervaren dat dat stimulerend werkt. Jouw ervaringen, ideeën en vragen over de in ErfgoedDingen behandelde onderwerpen publiceer je in het discussieplatform op deze site. Medewerkers van de bibliotheek geven feedback op ontdekkingen die je rapporteert in het discussieplatform. Ook je medecursisten reageren en jij reageert weer op de berichten van anderen. Doordat over en weer wordt gereageerd leer jij van anderen en anderen van jou.

Tijdsbesteding
Deelname aan ErfgoedDingen vraagt om een aardige tijdsinvestering. De cursus is erop gericht om de dingen vooral thuis op je eigen computer te ontdekken. Je bent grotendeels dus op jezelf aangewezen, maar je kunt bij de bibliotheek terecht voor hulp en ondersteuning. Hoeveel tijd je per ding nodig hebt, is lastig in te schatten. Het is namelijk afhankelijk van wat je weet, graag wilt weten en wat je kunt. Grove schatting: ongeveer drie tot vier uur per ding.

Kom je er niet uit maak dan vooral gebruik van de mogelijkheden van de bibliotheek en stel je vraag aan de medewerkers. En laat je vooral niet ontmoedigen! Het hoort bij het proces. En probeer niet alles tot in detail te willen doorgronden. Dat doen wij ook niet!

Hoe kun je aan ErfgoedDingen meedoen?

a. Onder begeleiding van de bibliotheek
Ben je geïnteresseerd in het leren via ErfgoedDingen of 7Dingen? Informeer dan eens bij je plaatselijke bibliotheek of zij plannen hebben om deze programma’s aan te bieden.

b. Individueel
Iedereen die hier terecht komt, kan ‘op eigen houtje’ de lessen volgen. Alle 7 oefeningen komen integraal op dit weblog. Echter, je ontvangt geen ondersteuning van de bibliotheek.

provincieZHErfgoeddingen in Zuid-Holland is mede tot stand gekomen dankzij subsidie van de provincies Zuid-Holland.

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.